Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.03.2023 09:15 - ГОСПОДИ, ПОДАРЯВАМ ТИ СЕБЕ СИ!
Автор: sekirata Категория: Поезия   
Прочетен: 1041 Коментари: 0 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

"Господи ,подарявам ти себе си" - поезия автор А.Х.Т. sekirata cekupama

https://www.youtube.com/watch?v=3BklDoasxys


Имен ден днес празнуват Благовест, Благовеста, Благой, Блага, Евангелина, Bангел

 

Благовещение е един от големите пролетни празници. Той е част от Великденския празничен цикъл и винаги се отбелязва на 25 март.

 

Благовещение e празник за всички християни, независимо от традицията и църквата, към която принадлежат.

 

Според Библията на този ден Архангел Гавраил донася на Дева Мария благата вест, че тя ще роди Спасителя на човечеството, сина Божий Иисус Христос.

 

Имен ден днес празнуват Благовест, Благовеста, Благой, Блага, Евангелина, Bангел.

 

В народните представи този ден се свързва с идването на прелетните птици и с окончателното пролетно пробуждане на природата. Според народните поверия след Благовещение всеки гледа да излиза от къщи сит и с пари в джоба, та ако го закука кукувицата, да бъде през цялата година сит и с пари.

 

Вярва се, че ако някой види най-напред щъркел, който не лети, а лежи или ходи, недобро ще го сполети.

 

Ако мома или момък види най-напред лястовица, три пъти завързва празна кърпа, поставя я на покрива и след три дни по нея гадае какъв (каква) ще вземе. В този ден се извършват дейности с насърчаващо значение, което приписват на празника. Сеят зеленчуци и присаждат плодните дръвчета, за да са "благи", "плашат" овошките, които не дават плод, бележат агнета и ярета, защото се вярва, че по-малко ще ги боли.

 

Пчеларите отварят кошерите и пускат пчелите, за да събират сладък мед. Пробиват ушите на момиченцата, за да им сложат обици. Вярва се, че на Благовещение и най-силната отрова губи своята сила.

 

Според поверието на този ден излизат самодивите и самовилите. "Събуждат се и излизат от дупките" змиите и гущерите. В тази връзка се изпълняват редица обредни действия, които според народните вярвания имат предпазваща и прогонваща сила.

 

Преди изгрев палят огън на едно или на три места или по всички ъгли на двора и слагат говежда тор да пуши и прогонва влечугите. Деца и възрастни удрят тенекии и звънци и с тичане обикалят двора и къщата. Тези действия са съпроводени с изричането на специална словесна формула: "Бягайте, змии и гущери, днеска е Благовец" или "Бягайте, змии, Благовец ша ва затисне" и др. под. Като прескачат огъня, момците си пърлят леко краката, за да не ги хапят змиите през лятото.

 

Пак за предпазване жените не шият ­ "да не ги дупчат змиите", не месят хляб, "че ще се свие змия на него".

 

На обредната трапеза присъстват риба (изпечена или сварена), шарена пита, лучник.

 

Вижте какви са поверията и забраните за празника, за да имаме здраве и късмет у дома през цялата година:

 

1. На Благовещение не е хубаво да се спи до късно, за да не те закука кукувица в леглото и да се разболееш.

2. Жените премитат къщата и палят сметта, като по този начин изгарят всичко лошо.

3. Народното поверие гласи, че на Благовещение долитат кукувиците и лястовиците, за да донесат благата вест, че зимата си е отишла и лятото е дошло. Хубаво е да се носят пари в джоба. Вярва се, че ако те закука кукувица, за да имаш берекет, трябва да се хванеш за парче хляб и желязна паричка.

 

4. Гадае се по днешния ден, каквото правиш и както премине той, такава ще е цялата година. Затова е хубаво е да си сит и да носиш пара в джоба си.

5. Който види летящ щъркел на Благовещение, ще е благословен през цялата година. Щъркелът не бива да лежи, а да бъде съзрян в полет.

6. Смята се, че всяка рана зараства на този ден много бързо, затова именно на Благовещение се пробиват ушите на момичетата за обеци - едно важно събитие в живота на децата от женски пол. Самото слагане на обиците има ритуален характер - да предпазят детето от зли сили. Освен това се вярва, че дупките няма да зараснат или да се инфектират.

 

7. На този ден се отделя особено внимание на змиите. В народните обичаи и вярвания змията е обичано същество – тя е умно и мъдро животно, но същевременно и избягвано, защото вещае смърт. Предпазва от болести и изцерява болните. На Благовещение се вярва, че на който змия му пролази дрехата, ще добие големи богатства, както и ако е болен ще оздравее. Удряйки в желязо се прави ритуално пъдене на змии и се казва заклинание: “Бягайте, змии и гущери, днеска е Благовещение”. Със същата цел палят метли и дрънкат с машите и ръжена, като казват: "Бягайте, змии и гущери, че идат щъркели!". За да се предпазят от ухапване на змия, на места хората палят парцали от конопено платно и си пърлят с тях краката. В други райони запалват огън и го прескачат, също така обикалят двора със запален парцал и наричат: "Ево! Я като съм доле, Ти да си в поле, Като съм в поле, Ти да си доле..."

 

8. Против урочасване и „лоши очи" на днешния ден се прави възел на коланче или забрадка, което не се развързва до другата година.

9. Жените не трябва да докосват игли, куки или конци за да не ги хапят змиите през лятото.

10. В обредните песенни текстове има и ритуални забрани на този ден „момите да не тъкат и предат“, а момците „рало да не ловят“, защото това ще им донесе болести. Както при всяка смяна на сезоните, народните вярвания изразяват скритите страхове на хората от природните сили.

11. Старо народно поверие твърди, че на този ден се завръщат митичните девойки - самодиви. Невидими за хората, те ревниво крият от тях своите тайни самодивски кътчета. Ако човек попадне на някое от тях и ги ядоса, те го отвличат в своя отвъден свят и не го пускат да се върне към земния си живот.

 

12. На Благовещение самодивите играят хоро на росна поляна, където повече трева не никне. Който ги зърне, се разболява от „самодивска болест“ – толкова красиви и грациозни били.

13. Болните можели да се надяват на лек, ако преспят на самодивска поляна, край самодивски извор и се измият с „мълчана вода" от самодивския кладенец.

 

Поверия и суеверия за женитба:

1. Момите ще разберат дали ще се задомят, като поставят във вода лалета и изчакат три дни. Ако се разпъпят, ще се омъжат до края на годината.

2. Момите още се стараят да откъснат клонката, на която е кацнала кукувицата и я носят в пазвата си, за да им донесе скорошна женитба.

3. Момите поставят забрадката на покрива на пещта да престои там три дни и три нощи, след което, като я вземат в ръце, гадаят: ако забележат кал по платното — дюлгерин ще да е женихът, хартийка ли намерят - даскал ще е...

 

4. Ако момък или мома най-напред видят лястовица, завързват на три пъти празна кърпа и наричат: "Какъвто ще взема, такъв белег да ми сложиш." Отнова се оставя кърпата три дни на покрива, после я развързват и гадаят по това, което намерят вътре. Ако има парцалче – шивач ще е, ако има кал – дюлгерин, ако е хартийка – учен човек, книжовник.

5. Друго поверие гласи, че момичетата за женене могат да узнаят името на бъдещия си съпруг, като станат рано призори, изхвърлят боклука и чакат да чуят първото мъжко име.



 






Гласувай:
7



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sekirata
Категория: Поезия
Прочетен: 5240841
Постинги: 6036
Коментари: 3232
Гласове: 28492
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031