Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.09.2014 17:43 - Силата на жълтите билки 2 част - РЕЦЕПТИ
Автор: astrojozi19 Категория: Хоби   
Прочетен: 1666 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 26.09.2014 12:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Рецепти с лайка

 Противовъзпалително и при проблеми с бъбреците:

            Една супена лъжица от лайката се залива с  200 мл.      вряла вода и се оставя да кисне 1 час. Изпива се наведнъж, като така се прави 3 пъти дневно.

            В  100 мл вода се слагат 3 лъжици лайка и се вари 15 минути. Оставя се да изстине, след което се прецежда. Прибавя се една ампула витамин С и една чаена лъжичка мед. С капкомер се отмерват по няколко капки в ноздрите.

            Извлек  от лайка се приготвя като 10 чаени лъжички от билката се заливат с 2 чаши студена вода. Оставя се в продължение на 8 часа и тогава се използва.

            Парите на маслото от лайка са чудесно средство за  очистване на лицето. В широк съд сварете 1-2 лъжици от билката в един литър вода. Докато отварата е още гореща наведете лицето си над нея и покрийте главата си с хавлиена кърпа. Стойте така около десетина минути. Тази парна баня  влияе положително на кожата, като я прави мека и еластична.

Рецепти с липа

            Приготвя се настойка от 1 с. л. липов цвят, който се поставя в чаша гореща вода. Престоява 40 минути и се прецежда. Пие се гореща по 1 чаша  3 -4 пъти дневно. При ангина може да се използва за гаргара.

            При болки в стомаха:
 Препоръчва се да се взимат вани, в които се слага настойка, приготвена от 8-9 шепи липов цвят, които се варят в 1 литър вода, докато течността кипне. Оставя се да престои малко и се изсипва в горещата вана. Продължителността на банята трябва да е не повече от 15 минути.

 За ларингити и фарингити и болка в гърлото:

            Приготвя се смес от 2 части липов цвят и 3 части цвят от лайка.От сместа се взима 1 с. л. и се залива с чаша гореща вода. Съдът се завива с някаква тъкан и се оставя да престои 30 минути, след което съдържанието му се прецежда. С получената течност се прави гаргара няколко пъти на ден.

За освобождаване на излишната сол в организма:

            Две шепи липови клончета се поставят в подходящ съд с вряла вода. Захлупват се и се изчаква 15-20 минути. Щом се запари добре, течността се прецежда. В тази богата отвара се топят краката до глезените. Водата трябва да е гореща. Завийте се с одеяло, за да се получи изпотяване. Правете процедурата сутрин и вечер, като поддържате топлата липова отвара, в която сте натопили глезените в подходяща температура.През това време е много важно да пиете много вода.

 

Рецепти с жълт кантарион 

 За депресия:

            Накиснете 6 ч.л. жълт кантарион в половин литър вряща вода. Оставете да престоят за около 5 минути, като съдът задължително трябва да е покрит.

            В кипяща вода се поставят 2 супени лъжици от жълтия кантарион. Вари се 5 минути, кисне 60 мин.

            С 200 мл. гореща вода се заливат 2 с.л. сухи листа мента, 1 стрък жълт кантарион.След  прецеждане се пие 3 пъти дневно по 120 мл след ядене.

 

 За язва:

             Смесват се в равни количества корени от черен оман, стръкове от жълт кантарион, стръкове от бял равнец, цветове от невен и плодове от копър. Две супени лъжици от тази смес се заливат с 500 мл. кипяща вода и се оставят да врят в нея в продължение на 3 до 5 минути. След прецеждане, така приготвената отвара се подслажда на вкус и се разделя на четири равни дози, които се изпиват, съответно преди закуска, обяд и вечеря и преди лягане за нощен сън.

За болки в ставите:

В 500 гр. чист зехтин се накисва шепа цвят от червен и жълт кантарион поравно. Оставя се да престои 40 дни на слънчево място, прецежда се и се мажат болните стави.

Рецепти с жълта комунига:

 Болки в бъбреците и газове:

            1 супена лъжица от билката се запарва с 300 мл вряща вода и се оставя да кисне 1 час. Пие се по 50 мл преди ядене 3 пъти на ден. Пази се на тъмно и студено.

За разширени вени, хемороиди:


            За компреси и промивки се използва настойка от 2 чаени лъжички изсушена билка, залети с 500 мл вряща вода и оставени да киснат в добре затворен съд 20 минути.

Срещу мигрена и главоболие:


            За целта се употребяват цветовете и листата, които се накисват в спирт или силна ракия и след 10-15-дневен престой се прецеждат. Полученият извлек се употребява външно, като с него се мокри памук и се налага върху главата.

Препоръчително е билката да не се използва продължително време, а с кратки почивки от по 15 дни.

 

Рецепти с жълта тинтява:

 

            За болки в стомаха, стомашна невроза и проблеми с жлъчката:

            Накиснете 50 гр. корени от билката в 50 гр. 60 процентов спиртен разтвор. Изчакайте да престои една седмица и филтрирайте. Приемайте по 1 с.л. от тинктурата с половин чаша вода при липса на апетит или лошо храносмилане. За общо подсилване на организма пийте по 20 капки, смесени със захар, преди ядене.

            При колики и запек:

 Прилага се под формата на отвара, приготвена от 1/2—1 чаена лъжичка ситно нарязани корени в 1/2 л вода. Приема се по 1 кафена чашка преди ядене.

 

Нашата природа ни е дарила с чудесни билки срещу всякакви заболявания и проблеми.Срещу всяка болка има билка както е казал народът.

 

Бъдете здрави:

ЖОЗЕТА

 

 

 

 




 




 

 

 




 

 

 




Гласувай:
3


Вълнообразно


1. breeze - Може би искате да кажете чаена лъжичка?
24.09.2014 18:10
Всяко нещо в повече вреди.
цитирай
2. astrojozi19 - Здравейте Breeze
24.09.2014 19:19
Благодаря за коментара, както съм написала така са рецептите:)Супени и чаени така са описани в текста. Както е в справочниците за билко лечение :)
Поздрави бъдете здрави.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: astrojozi19
Категория: Хоби
Прочетен: 986299
Постинги: 295
Коментари: 918
Гласове: 5252
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930