Прочетен: 1666 Коментари: 2 Гласове:
Последна промяна: 26.09.2014 12:24
Противовъзпалително и при проблеми с бъбреците:
Една супена лъжица от лайката се залива с 200 мл. вряла вода и се оставя да кисне 1 час. Изпива се наведнъж, като така се прави 3 пъти дневно.
В 100 мл вода се слагат 3 лъжици лайка и се вари 15 минути. Оставя се да изстине, след което се прецежда. Прибавя се една ампула витамин С и една чаена лъжичка мед. С капкомер се отмерват по няколко капки в ноздрите.
Извлек от лайка се приготвя като 10 чаени лъжички от билката се заливат с 2 чаши студена вода. Оставя се в продължение на 8 часа и тогава се използва.
Парите на маслото от лайка са чудесно средство за очистване на лицето. В широк съд сварете 1-2 лъжици от билката в един литър вода. Докато отварата е още гореща наведете лицето си над нея и покрийте главата си с хавлиена кърпа. Стойте така около десетина минути. Тази парна баня влияе положително на кожата, като я прави мека и еластична.
Рецепти с липа
Приготвя се настойка от 1 с. л. липов цвят, който се поставя в чаша гореща вода. Престоява 40 минути и се прецежда. Пие се гореща по 1 чаша 3 -4 пъти дневно. При ангина може да се използва за гаргара.
При болки в стомаха: Препоръчва се да се взимат вани, в които се слага настойка, приготвена от 8-9 шепи липов цвят, които се варят в 1 литър вода, докато течността кипне. Оставя се да престои малко и се изсипва в горещата вана. Продължителността на банята трябва да е не повече от 15 минути.
За ларингити и фарингити и болка в гърлото:
Приготвя се смес от 2 части липов цвят и 3 части цвят от лайка.От сместа се взима 1 с. л. и се залива с чаша гореща вода. Съдът се завива с някаква тъкан и се оставя да престои 30 минути, след което съдържанието му се прецежда. С получената течност се прави гаргара няколко пъти на ден.
За освобождаване на излишната сол в организма:
Две шепи липови клончета се поставят в подходящ съд с вряла вода. Захлупват се и се изчаква 15-20 минути. Щом се запари добре, течността се прецежда. В тази богата отвара се топят краката до глезените. Водата трябва да е гореща. Завийте се с одеяло, за да се получи изпотяване. Правете процедурата сутрин и вечер, като поддържате топлата липова отвара, в която сте натопили глезените в подходяща температура.През това време е много важно да пиете много вода.
Рецепти с жълт кантарион
За депресия:
Накиснете 6 ч.л. жълт кантарион в половин литър вряща вода. Оставете да престоят за около 5 минути, като съдът задължително трябва да е покрит.
В кипяща вода се поставят 2 супени лъжици от жълтия кантарион. Вари се 5 минути, кисне 60 мин.
С 200 мл. гореща вода се заливат 2 с.л. сухи листа мента, 1 стрък жълт кантарион.След прецеждане се пие 3 пъти дневно по 120 мл след ядене.
За язва:
Смесват се в равни количества корени от черен оман, стръкове от жълт кантарион, стръкове от бял равнец, цветове от невен и плодове от копър. Две супени лъжици от тази смес се заливат с 500 мл. кипяща вода и се оставят да врят в нея в продължение на 3 до 5 минути. След прецеждане, така приготвената отвара се подслажда на вкус и се разделя на четири равни дози, които се изпиват, съответно преди закуска, обяд и вечеря и преди лягане за нощен сън.
За болки в ставите:
В 500 гр. чист зехтин се накисва шепа цвят от червен и жълт кантарион поравно. Оставя се да престои 40 дни на слънчево място, прецежда се и се мажат болните стави.
Рецепти с жълта комунига:
Болки в бъбреците и газове:
1 супена лъжица от билката се запарва с 300 мл вряща вода и се оставя да кисне 1 час. Пие се по 50 мл преди ядене 3 пъти на ден. Пази се на тъмно и студено.
За разширени вени, хемороиди:
За компреси и промивки се използва настойка от 2 чаени лъжички изсушена билка, залети с 500 мл вряща вода и оставени да киснат в добре затворен съд 20 минути.
Срещу мигрена и главоболие:
За целта се употребяват цветовете и листата, които се накисват в спирт или силна ракия и след 10-15-дневен престой се прецеждат. Полученият извлек се употребява външно, като с него се мокри памук и се налага върху главата.
Препоръчително е билката да не се използва продължително време, а с кратки почивки от по 15 дни.
Рецепти с жълта тинтява:
За болки в стомаха, стомашна невроза и проблеми с жлъчката:
Накиснете 50 гр. корени от билката в 50 гр. 60 процентов спиртен разтвор. Изчакайте да престои една седмица и филтрирайте. Приемайте по 1 с.л. от тинктурата с половин чаша вода при липса на апетит или лошо храносмилане. За общо подсилване на организма пийте по 20 капки, смесени със захар, преди ядене.
При колики и запек:
Прилага се под формата на отвара, приготвена от 1/2—1 чаена лъжичка ситно нарязани корени в 1/2 л вода. Приема се по 1 кафена чашка преди ядене.
Нашата природа ни е дарила с чудесни билки срещу всякакви заболявания и проблеми.Срещу всяка болка има билка както е казал народът.
Бъдете здрави:
ЖОЗЕТА
Тагове:
Юни да се гласува масово срещу войнолюби...
Фотопътепис - с.Рибарица-хижа Ехо-хижа В...