Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.09.2014 14:21 - Отново страшни порои и бедставащи хора
Автор: astrojozi19 Категория: Хоби   
Прочетен: 478 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 06.09.2014 14:51


  2 жертви взе пороят в Бургас; реки преляха, евакуираха хора


 Две жени са загинали при пороите в Бургас. Реки излязоха от корита. Язовир край Димитровград се скъса. В още 5 общини е обявено бедствено положение. Кметът на Бургас Димитър Николов съобщи, че трагедията в Бургас е вследствие на огромното количество паднал дъжд, а не на наводняване от изпускане на водоем, тъй като такъв в района няма.

Водата обаче е завлякла десетки коли, които са били в района на пътя Бургас – Созопол към дерето, където се е стичала водата. 

Колите са отнесени в района на заустването на първият канал в рибарското селище. 

"В една от тях е открита първата жертва – 69 годишната Недялка. 23-годишното момиче Камелия е намерено в района на спортната площадка и пикник зоната до хижа „Странджа” на Отманли. Те са били завлечени от водата, докато са пътували към Бургас, тъй като и двете са от града", заяви кметът, цитиран от Фокус.

Той съобщи, че ситуацията в района е започнала да става критична през нощта. Спасителни екипи веднага са отишли в бедстващите квартали "Победа", "Акациите", "Крайморие" и рибарско селище Отманли. Евакуирани са или 16 души, които са настанени в в кризисен център за бездомни. 

Николов допълни, че бедстващи са посрещнали пожарникарите с камъни. евакуирани са насила, защото е имало опасност за живота им.

Пред bTV кметът на Бургас успокои, че ситуацията вече се нормализира и не се очакват още интензивни валежи.

Министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров дойдоха на място в Бургас.

Евакуирани са и хора от село Ново Паничарево, като няма данни да прелива местният язовир, предаде БГНЕС.

В знак на почит към паметта на загиналите жени Община Бургас отмени единствения концерт в програмата си за днес – музикално-поетичния спектакъл „Морето”. 

Ритуалите, посветени на Съединението, не са отменени.

Бедствено положение е обявено в община Приморско, съобщи кметът Димитър Германов.

Временно бе затворен главният път между Созопол и Приморско и Приморско и Китен, тъй като река Ропотамо излезе от коритото си.

Министър Йордан Бакалов заяви, че най-тежко е положението в Харманли. Там и в Димитровград е обявено бедствено положение.

Стената на язовир край димитровградското село Странско се скъса заради снощните порои, съобщи Иво Димов, кмет на Димитровград пред Фокус. В момента се евакуират жителите на селото, които са 350 човека. Близо 5 метра е висока водата, заляла селото.

"Екипи на Пожарната бяха на мястото и преди скъсването на стената и оказваха помощ на възрастни хора, чиито домове са под вода. На територията на селото има два язовира и този, на който се скъса стенатаь има опасност да залее два квартала", добави още Иво Димов. 

Пострадали са къщи в Димитровград, Маричлери и село Лешниково. Главен път Е80 в близост до "Лидл" – Харманли е затворен поради преливане на реката. 

На територията на Стара Загора са наводнени селата Еленино, Арнаутито, Богомилово, Ловец, Ракитница, Кирилово, Петрово, Михайлово, Християново и Опан. Със заповед на директора на РДПБЗН – Стара Загора е въведен в действие плана на службата при извънредни ситуации и защита при бедствия.

Бедствено положение е обявено в община Опан, Старозагорско. Жертви и пострадали няма, съобщи Дарик.

В град Гълъбово е обявено също бедствено положение. Местната река е излязла от коритото си.

Към 6.50 часа в село Бисер е извършена евакуация на населението, което е било оповестено с камбанен звън и сирени. (През февруари 2012 година скъсана стена на язовир "Иваново" предизвика наводнение в селото, като взе единадесет жертви, разруши къщи и остави десетки хора без дом).

Обявеното на 4 септември бедствено положение в общините Берковица и Георги Дамяново остава в сила, съобщи директорът на Областната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Монтана комисар Венцислав Райков.

В Берковица се извършва насипване, защото има опасност от срутване на сгради, водата е негодна за пиене.

Тази нощ е обявен оранжев код за опасни валежи в 8 области на страната. Най-силни валежи се очакват в областите Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Пловдив и Пазарджик. 



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: astrojozi19
Категория: Хоби
Прочетен: 981051
Постинги: 295
Коментари: 918
Гласове: 5246
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930