Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.11.2017 17:26 - Сложете край на възпаленията, бактериите и ухапванията от комари
Автор: botalifebulgaria Категория: Други   
Прочетен: 434 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 В тази статия ще научите за:

• Босилекът като подправка за готвене и като защитно етерично масло.
• Петте най-големи ползи на етеричното масло от босилек.
• Внимание с естрагола.
• Най-добрите употреби на босилека и най-добрите смеси.
• Защитният ефект на босилека към доматите в градината се проявява чрез антимикробното, противовъзпалителното и репелентното действие на етеричното масло oт босилек.
• Босилекът като подправка за готвене и като защитно етерично масло

Измежду всички подправки, използвани в кухнята, босилекът е най-значим заради листата си, които са вкусни както пресни, така и изсушени. В местната ви пицария босилекът е задължителна подправка с отличителен вкус. Но какво става с босилека, когато бъде добавен към любимата ви рецепта?

Възможно е в чинията ви да се случва много повече, отколкото предполагате.

Дори прясно нарязан или изсушен на прах, сладкият босилек има силен гастрозащитен ефект. Изследване от 1999 г. посочва, че нелетливото масло (неетерично масло) в босилека, има способността да предпазва стомаха от язви и увреждания, причинени от пиенето на алкохол до приема на аспирин. (1)
Съдържанието на етерично масло, разбира се, е част от цялата подправка и изглежда цялостните защитни ефекти, които босилекът демонстрира, се концентрират чрез дестилацията на етеричното масло. Имайте предвид, че свещеният босилек е напълно различен от сладкия босилек за готвене, който ще бъде темата за дискусия в тази статия.

Трябва да се вземат предвид някои мерки за безопасност при вътрешна употреба на етеричното масло, но безопасната употреба означава ефективна употреба, а босилекът има много благоприятни ефекти, на които да се насладите.

Пет от най-големите предимства на етеричното масло от босилек

Тук ще откриете най-популярните употреби на етеричното масло, които демонстрират защитната му сила.

1. Антибактериално действие

Проблемът с устойчивите на антибиотици бактерии нараства с всеки изминал ден, като има потенциала да се превърне в огромна заплаха за общественото здраве. Търсенето на ефективни решения се извършва от известно време с надеждата, че ще можем да поддържаме способността си да се борим с бактериите преди „супербактериите“ да се превърнат в пандемия.
Докато много от нас вярват, че е необходимо изменение в парадигмата за бактериалната теория, не бива да се забравя, че съществуват природни продукти, които можем да използваме, за да се борим с вредните бактерии, без това да доведе до рязко развитие на резистентност към антибиотици, които можем да си купим дори без рецепта. Проучване, проведено през 2003 година заключава, че:
Бактериите са широко разпространени и представляват сериозна терапевтична трудност поради високото им ниво на резистентност. Поради тази причина получените резултати се считат за окуражаващи. (2)
Употребата на антибактериални етерични масла като това от босилек може да обхваща както локално лечение, така и превантивно прочистване и вътрешна употреба.
Показания: Лечебни балсами, дезинфектанти за ръце, почистване, разтваряне и внимателно поглъщане.

2. Синергично антигъбично действие

Съединенията във всяко определено етерично масло се комбинират по определен начин, за да образуват ефективни структури, но когато две етерични масла се комбинират, за по-силен ефект, резултатът е невероятен.
Синергизъмът между босилека и лютивата мента спомага за създаването на ефективен препарат против гъбички, докато преди за същата цел се използваха два отделни с по-слабо действие. (3) Ароматерапията често се извършва със смеси от масла и проучвания като това ни припомнят защо този факт е важен. Докато научавате нови неща за етеричните масла като това от босилек, записвайте си неговите свойства, така че лесно да можете да направите справка и да видите какви комбинации от масла са възможни.
Записвайте си също и употребата и действията на любимите си аромати, тъй като човек никога не знае дали няма да могат да се комбинират и да се получи нещо по-силно и по-добро!

Показания: Смеси за локално лечение, комбинация от масла за кулинарна обработка.

3. За защита на устната кухина

Тъй като е ефективно антибактериално масло, през 2014 г. маслото от босилек бе използвано по време на клинично изпитание на смес от етерични масла за изплакване на устата. След три седмици наблюдение на около четиридесет участници, резултатите бяха искрящи усмивки.
Босилекът, в комбинация с други защитаващи устната кухина масла, като това от чаено дърво и карамфил, при изплакване на устата успешно предотвратява плака и възпаление на венците, като елиминира редица опасни микроби в устната кухина. (4)

Показания: Смеси за редовно изплакване на устата; включени са формули за паста за зъби за домашна употреба.

4. За защита на храносмилането

Както нелетливите масла имат защитни свойства за стомаха, така и етеричното масло от босилек притежава такива. Всъщност при тестване под лекарско наблюдение, се установява, че значителни дози са в състояние да предпазват от колит и язва. (5)
Вярно е, че не можем да проведем абсолютно същото проучване у дома, но като за начало можем да използваме мерки за безопасност, като добавяме етерично масло от босилек към нашите лечебни препарати. При етеричните масла се получава голям ефект от малки дози. Периодичното му добавяне може да задейства лечебните и защитните му свойства, без да се налага да се тревожите за наличието на естрагол.

Показания: Периодично добавяне при готвенето; специфични формули, създадени от специалист по ароматерапия, обучен в особеностите на вътрешната им употреба.

5. Ефективен репелент

Етеричното масло от босилек осигурява защита от ново поколение като ни предпазва от комари. Често срещан проблем през лятото е ухапването от комари и насекоми, а понякога тези проблеми могат да бъдат опасни за живота.
В състава на етеричното масло от босилек влизат много фитохимикали, известни със репелентната си способност да държат насекомите на разстояние. Маслото се смесва добре с други масла, за да се създаде ефективен спрей. (6)

Показания: Разпръскване на открито локален спрей или крем против насекоми.

Внимание, естрагол!

Имало е документирани случаи на тревога поради токсичност на една от съставките на маслото от босилек, пара-алиланизол (известен още като „естрагол“). (7) Публично изявление на Европейската агенция по лекарствата относно употребата на медицински продукти на билкова основа, съдържащи естрагол, твърди, че съществува риск за здравето при по-уязвимите хора (като деца, бременни жени, хора с апоплектични заболявания) и при употреба на големи количества от съединението. (8)
Поради това е добре да ограничите до минимум вътрешната употреба и е по-добре да използвате масла, които са преминали процес на оценка и имат установен нисък процент на естрагол.

Ползи от босилека и най-добрите смеси с масло от босилек

Възползвайте се максимално от защитните свойства на маслото от босилек, като го смесите с други антибактериални или противовъзпалителни масла. Като масло с лек тревист и пикантен аромат, то се смесва добре с леко и свежо миришещи масла.

  • Лайка, лавандула и босилек за лечение.
  • Цитрус, босилек и чаено дърво за пречистване.
  • Босилек, евкалипт и кардамон за отблъскване на насекоми.
  • Разтвори в растително масло и добавяне към кулинарни рецепти.
  • Масла от карамфилчаено дърво и босилек с малко добавена лютива мента за изплакване на устата.

Учудващо е, че маслото от босилек е все още недостатъчно оценено, след като са известни различните възможности за смесването му с други масла, защитните му свойства и безопасните и прости методи за употреба.

Интернет източници:

  1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10641155
  2. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0167701203000125
  3. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12744290
  4. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25024544
  5. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26620574
  6. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23195886
  7. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23847081
  8. http://www.ema.europa.eu/docs/en_GB/document_library/Public_statement/2014/12/WC500179557.pdf

Превод за Боталайф България: Снежина Енчева

Редакция: доц. Павлина Симеонова




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: botalifebulgaria
Категория: Други
Прочетен: 17969
Постинги: 32
Коментари: 0
Гласове: 0
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031